Kroon tanden – kopiëren is een kunst

Kroon tanden zijn kunsttanden. Die plaats je over bestaande tanden of kiezen. Zulke kronen zijn geheel op kleur en maat voor jou gemaakt. Een ander die je gebit ziet, denkt dan ook dat hij naar je eigen tanden en kiezen kijkt en niet naar ‘namaak’. Een kroon is niet meer dan een overkapping van een bestaande tand; of een resterend deel van zo’n tand. De volgende materialen worden toegepast bij het maken van kronen:

• Metaal (goud, zilver)

• Metaal met porselein (basis is metaal, voorzien van laag porselein)

• Porselein of zirkonium (natuurlijke ‘look’)

Kroon tanden overwegen?

Een kroon is absoluut niet hetzelfde als een gewone vulling. Een kroon kan namelijk de bijt- en kauwfunctie van de verloren tand heel goed vervangen. En maakt je gebit tegelijk mooier want veel natuurlijker. Het plaatsen van een kroon vergt wel meer dan één bezoekje aan de tandarts. Er zijn een paar redenen om te besluiten voor kronen te gaan:

• Je oude tand heeft weinig grip meer

• Je oude tand is beschadigd

• Je hebt een implantaat laten plaatsen en daar hoort een kroon overheen

• Je oude tand is lelijk verkleurd

• Je wilt je gebit verbeteren

• Een kroon is noodzakelijk omdat je een brug laat plaatsen

De brug

Kroon tanden geven je gebit weer een mooi aanzien. En laten je weer als vanouds goed bijten. Een kroon plaatsen is inderdaad wat complexer dan een vulling krijgen. Maar met een kroon ben je wel in één keer klaar voor de komende twintig jaar. Je vindt kronen ook wel in zogenaamde bruggen. Zo’n brug is een vervanging voor een of meer tanden of kiezen die je kwijt bent geraakt. Een brug is gemaakt van twee of meer kronen die op ‘pijlers’ komen; met pijlers bedoelen we bijvoorbeeld afgeslepen tanden. Daartussen heb je een brugtussendeel. Dat wordt ook wel aangeduid als dummy. Die dummy nu vervangt de leeggeraakte ruimte in je gebit. Enkele redenen waarom je een brug kunt overwegen:

• Je gebit gaat er weer natuurlijk uitzien

• Je voorkomt zo scheef- of uitgroeiende tanden

De tandarts kan wel bepalen dat soms een implantaat en een kroon meer effect hebben voor je gebit dan een brug.

Meer behandelingen voor kroon tanden

Normaliter bezoek je bij het plaatsen van een kroontand je tandarts op minstens twee verschillende momenten. Bij de eerste behandeling controleert je tandarts jouw kaak en de bijhorende wortel en tand (of kies). Het kan gebeuren dat je na de check een wortelkanaalbehandeling krijgt. En als de wortel niet geschikt wordt geacht, dan moet er eerst een implantaat in je kaak worden gebracht. Vervolgens wordt je kroon gemaakt waarbij jouw gebitskleur en -vorm leidend is. De kroon gaat dus tot in detail op je eigen tanden lijken. Zo ontstaat een mooi natuurgetrouw gebit. Het kan zijn dat je ook even een noodkroon aangemeten krijgt. De tweede behandeling van de tandarts betreft het plaatsen en monteren van je definitieve kroon.

Geld besparen in een buitenlandse tandkliniek

Het maken en plaatsen van kroon tanden kost wel veel geld. Voor een porseleinen kroon betaal je al snel meer dan 600 euro. Moet er vooraf een implantaat in je kaak worden gezet, dan stijgt de prijs snel met duizenden euro’s. Vandaar dat veel mensen uitwijken naar het buitenland (Turkije, Hongarije) waar ze in goede buitenlandse klinieken dezelfde kwaliteitskronen krijgen maar dan tegen een budgetprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *